به همت شاخه علوم باغبانی گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم، یک جلسه سخنرانی تخصصی با موضوع گیاهان دارویی روز چهارشنبه 6 تیر 1397 در تالار اجتماعات فرهنگستان برگزار شد. در این جلسه آقای دکتر مجید عزیزی استاد دانشگاه فردوسی مشهد و همکار مدعو گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم تحت عنوان «تولید و فراوری گیاهان دارویی و تنگناهای آن» سخنرانی ایراد کرد.

در ابتدای این نشست، آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان ضمن خوش­آمدگویی به حاضران، بر اهمیت گیاهان دارویی تأکید کرد. به نظر ایشان، اطبای ما تا 60 سال قبل، از گیاهان دارویی برای درمان بیماری ­ها استفاده می­ کردند ولی بعداً به مسائل شیمیایی گرایش پیدا کردند. پس از مدتی متوجه شدند که مواد شیمیایی حتی آنتی ­بیوتیک ها دارای عوارض هستند و باید در موارد خاص و محدود مورد استفاده قرار گیرند. آقای دکتر شریفی تهرانی در ادامه افزود: گروه علوم کشاورزی این جلسه را برای ضرورت تولید و استفاده از گیاهان دارویی در نظر گرفته است.

پس از ایشان آقای دکتر حسین نمازی دبیر فرهنگستان علوم طی سخنان کوتاهی ضمن خیرمقدم به استادان و دانشجویان برای تشریف فرمایی به فرهنگستان، یادآور شد که ایران از قدیمی ­ترین کشورهایی است که در تولید گیاهان دارویی تلاش کرده است و باید این موضوع هم در زمینه تولید و هم در زمینه مصرف گیاهان دارویی، اطلاع رسانی شود.

آقای دکتر مرتضی خوشخوی رئیس شاخه علوم باغبانی فرهنگستان علوم و دبیر جلسه نیز در سخنانی اظهار داشت که گیاهان دارویی از دیرباز تنها وسیله درمان انسان­ ها بوده است اما سهم ایران در تجارت جهانی گیاهان دارویی اندک است در صورتی که خاک ایران برای تولید این گیاهان بسیار مساعد است. ایشان افزود: برای دستیابی به توسعه پایدار بعضی از گیاهان دارویی با چالش­هایی مواجهیم و باید برای برطرف کردن این چالش ­ها تلاش کنیم.

در ادامه جلسه آقای دکتر مجید عزیزی به ایراد سخنرانی خود پرداخت. به نظر ایشان 11 اقلیم از 13 اقلیم شناخته شده جهانی در ایران است که می­ تواند یکی از مزایای تولید گیاهان دارویی باشد. در ایران غنای گونه ­ای و تنوع زیستی داریم. ایران دارای 8000 گونه گیاهی است که دست کم دو برابر قاره اروپا تنوع دارد. گیاهان دارویی گیاهانی هستند که در اندام ­های خود مواد موسوم به مواد مؤثره تولید می­کنند که این مواد اثرات فیزیولوژیک خاصی را بر موجودات زنده باقی می­گذارند. این گیاهان صرفاً در زمینه مواد غذایی استفاده نمی­شوند بلکه در زمینه­های مختلف آرایشی و بهداشتی به کار می­روند. سه بخش کلیدی گیاهان دارویی بخش ­های کشاورزی، پزشکی و داروسازی، و صنعت هستند. این بخش­ ها مثل چرخ­دنده عمل می­ کنند و به هم وابسته ­اند و باید هماهنگ باشند. ما می­توانیم بسیاری از گیاهان را تولید کنیم و سهم قابل توجهی از تجارت جهانی را به خود اختصاص دهیم. به نظر سخنران، ایران یکی از کشورهای مهم در تولید مرکبات هست اما به علت کمبود تجهیزات، امکان تولید اسانس مرکبات را ندارد. برخی از گیاهان دارویی در ایران مانند باریجه و زیره سیاه در خطر انقراض هستند. دکتر مجید عزیزی ادامه داد: در زمینه فراوری گیاهان دارویی پیشرفت کرده­ایم ولی در زمینه استانداردسازی عقب هستیم. ایشان در انتهای سخنرانی تأکید کرد که توجه همه جانبه به حوزه گیاهان دارویی از نظر ارزآوری اقتصادی، رفع مشکل اشتغال، استفاده بهینه از زمین­ های کم بهره، مقابله با تغیرهای اقلیمی و در نهایت افزایش سطح سلامت جامعه، یکی از مهمترین سیاست­ های کلان در بخش کشاورزی است.

فلسفه، توسعه و روشنفکری
IMAGE گفتگو با دکتر سیدمصطفی محقق داماد