روز چهارشنبه 15 اسفند 1397، همزمان با روز درختکاری، پنجمین دوره آیین معرفی و تجلیل از مهندسان برجسته کشاورزی و منابع کشور، منتخب فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در سال 1397، به همت گروه علوم کشاورزی فرهنگستان برگزار شد.

در این آیین که رئیس و تعدادی از مسئولان فرهنگستان، رئیس و اعضای پیوسته، وابسته و همکاران مدعو گروه علوم کشاورزی فرهنگستان، تعدادی از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، پیشکسوتان عرصه کشاورزی و منابع طبیعی کشور، اعضای هیأت علمی دانشگاه ها و خانواده های برگزیدگان حضور داشتند، از 6 مهندس برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور، منتخب فرهنگستان علوم در سال 1397، آقایان دکتر بهزاد صادقی، دکتر جمال قدوسی، دکتر سعداله اسکندری، دکتر سیروس آزادی، مهندس مهربخش حسین زاده و مهندس شروین اردلان تجلیل به عمل آمد.

در ابتدای مراسم آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم ضمن خوشامدگویی، درباره فعالیت های گروه علوم کشاورزی و روند انتخاب برگزیدگان سخنانی ایراد کرد. ایشان با اشاره به اینکه در 4 دوره گذشته 19 برگزیده کشاورزی و منابع طبیعی کشور، توسط گروه علوم کشاورزی فرهنگستان معرفی و تجلیل شده اند، اظهار داشت که امسال هم 6 مهندس برجسته تجلیل می شوند که این ۲۵ مهندس برگزیده، نمایندگان برجسته مهندسان کشاورزی و منابع طبیعی کشور هستند، آقای دکتر شریفی تهرانی در ادامه تأکید کرد: کشاورزی و منابع طبیعی به هیچ‌وجه از هم جدا نیستند و ما برای کشاورزی پایدار، باید منابع طبیعی پایدار و محیط‌ زیست پایدار داشته باشیم و تخریب در منابع طبیعی منجر به تخریب کشاورزی خواهد شد.

در ادامه مراسم آقای دکتر رضا داوری اردکانی ریاست فرهنگستان علوم به ایراد سخن پرداخت. رئیس فرهنگستان با انتقاد از آشفتگی در بسیاری از امور به‌خصوص بخش کشاورزی گفت: انسان و کشاورزی از ابتدا با هم بوده‌‌اند و کشاورزی با شما احیا و با علم شما اصلاح و آشفتگی در آن هم رفع خواهد شد. وی افزود: امروز آشفتگی در پژوهش، علم و سایر امور هم وجود دارد و این آشفتگی در بخش کشاورزی و منابع طبیعی هم وجود دارد که باید برای رفع این مشکل در کشور فکر شود. دکتر داوری اضافه کرد: حرف من این نیست که متصدیان در کشور کم‌کاری می‌کنند، اما وقتی گره کور می‌شود، باز کردنش هم سخت می‌شود. دکتر داوری اردکانی در پایان اظهار امیدواری کردند که خداوند به همه توفیق دهد تا به کشوری که نیاز به خدمت دارد، بیش از پیش خدمت شود.

سپس آقای مهندس شریعتمدار سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق بازرگانی ایران در سخنانی اظهار داشت: مشکل بزرگ کشور، مسأله آب است که تا ۵۰ سال پیش ما این مشکل را نداشتیم. ما در طول تاریخ، کشور کم‌آبی بوده‌ایم ولی با همین آب کم خودمان را اداره می‌کردیم. وی افزود: تا سال ۱۳۴۰ به طور متناوب دچار خشکسالی می‌شدیم، بعد از مدتی مشکل رفع می‌شد اما از زمان اصلاحات ارضی و خرد کردن زمین‌ها و رها کردن روش سنتی استفاده از آب و رفتن به سمت استفاده از آب‌های زیرسطحی و ساختن سد، میزان آب‌های سطحی ما نصف شده است. وی با انتقاد شدید از افزایش بی‌رویه استفاده از آب‌های زیرسطحی با حفر چاه‌های عمیق گفت: متأسفانه تعداد چاه‌های مجاز از سال ۵۰ به بعد ۱۷ برابر شده است و تعداد حفر چاه‌های غیر مجاز هم سالانه به ۲۶۰۰ چاه رسیده است. مهندس شریعتمدار با تأکید بر این که ما هنوز به نقطه غیربازگشت نرسیده‌ایم، به محدودیت‌های پیش روی آب کشور اشاره کرد و گفت: نبود نقشه راه جامع که مورد وفاق عمومی اندیشمندان به‌خصوص ذینفعان باشد، نبود زمان کافی با توجه به این که بیش از پنج سال فرصت نداریم که وضعیت آب را تعیین تکلیف کنیم و نبود اراده‌ کافی برای حل مشکلات از محدودیت‌های اساسی برای رفع مشکل آب در کشورند.

در ادامه مراسم، 6 مهندس برجسته کشاورزی و منتبع طبیعی کشور، منتخب فرهنگستان علوم در سال 1397، ضمن تشکر از فرهنگستان علوم و نیز معرقی فعالیت های خود، به بیان آرا و نظراتشان پیرامون مسائل اساسی کشاورزی و منابع طبیعی پرداختند.

در پایان مراسم با حضور آقایان دکتر داوری اردکانی رئیس فرهنگستان، دکتر نمازی دبیر فرهنگستان، دکتر شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان، دکتر عباسعلی زالی، دکتر محمد شاهدی و مهندس شریعتمدار، از مهندسان برجسته سال 1397 فرهنگستان علوم با اهداء لوح تقدیر و هدیه قدردانی شد.

گالری

انرژی و محیط زیست