• شصتمین شماره نشریه فرهنگستان علوم منتشر شد
  • مجموعه سخنرانی های سمینار خشکسالی و تأثیر آن بر روند بیماری های دامی به چاپ رسید

«استاد دکتر علی شریعتمداری عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و چهره ماندگار تعلیم و تربیت کشور دار فانی را وداع گفت. او که نخستین وزیر فرهنگ و آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران و همچنین نخستین رئیس فرهنگستان علوم بود، امروز و پس از تحمل یک دوره بیماری در شیراز درگذشت.

دکتر علی شریعتمداری، استاد و مؤلف و مدرس متون روان شناسی در سال ۱۳۰۲ در شیراز به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در همین شهر به پایان رسانید و موفق به اخذ درجه لیسانس در دو رشته‌ فلسفه و علوم تربیتی در سال 1332 و علوم قضایی در سال 1335 شد. شریعتمداری کارشناسی ارشد رشته آموزش متوسطه را در سال 1336 از دانشگاه میشیگان و دکترای فلسفه، تعلیم و تربیت و برنامه ریزی درسی را در سال 1338 از دانشگاه تنسی دریافت کرد. دکتر شریعتمداری خدمات آموزشی خود را از آموزش و پرورش آغاز کرد و طی سال‌ های 1321 تا 1328 به عنوان آموزگار و از سال 1330 لغایت 1335 به‌ عنوان دبیر به تدریس پرداخت. او از سال 1339 به عنوان دانشیار علوم تربیتی دانشگاه شیراز و از سال 1343 به عنوان استاد علوم تربیتی دانشگاه اصفهان به تدریس مشغول شد و طی سال‌ های 1344 تا 1346 به عنوان استاد مدعو در دانشگاه‌ های ایندیانا و تنسی نیز به تدریس مشغول بود. دکتر علی شریعتمداری از سال 1358 تا پیش از بازنشستگی استاد تعلیم و تربیت در دانشگاه تربیت معلم تهران بود.

از سمت‌های اجرایی دکتر علی شریعتمداری می توان به سرپرستی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه اصفهان، عضویت در ستاد انقلاب فرهنگی و نیز عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، سرپرستی گروه علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، سرپرستی گروه‌ های برنامه‌ ریزی در شورای عالی برنامه‌ ریزی، کمیته علوم تربیتی، شورای خبرگان بدون مدرک، و عضویت در هیئت مرکزی گزینش استاد، شورای آموزش و پرورش، و عضویت پیوسته و ریاست گروه علوم انسانی فرهنگستان علوم جمهوی اسلامی ایران اشاره کرد. دکتر شریعتمداری همچنین عضو شورای پژوهش‌ های علمی کشور، سرپرست مؤسسه تحقیقات تربیتی دانشگاه تربیت معلم، عضو شورای پژوهشی دانشگاه اصفهان و عضو شورای علمی فرهنگستان علوم بوده است. وی سابقه عضویت در هیئت رئیسه انجمن‌های ایرانی تعلیم و تربیت، فلسفه تعلیم و تربیت، و نیز انجمن روانشناسی ایران را دارد. دکتر علی شریعتمداری مدال درجه یک علمی و نشان درجه یک تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران را نیز دریافت کرده است و مدیر مسئول چهار مجله علمی از جمله نامه فرهنگستان علوم بوده است.

دکتر شریعتمداری مؤلف ۲۴ جلد کتاب، مترجم ۶ عنوان کتاب، مؤلف ۷۰ عنوان مقاله علمی، اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و مترجم ۱۸ مقاله و مجله علمی بوده است. از جمله آثار استاد می‌توان به کتاب‌های آموزش در حوزه و دانشگاه، روشنفکر کیست، تعلیم و تربیت اسلامی، جایگاه علوم انسانی در تولید علم، چگونگی ارتقاء سطح علمی کشور، نقد و خلاقیت در تفکر، نقد آرا برخی از دانشمندان معاصر، تعلیمات حضرت علی (ع) و نظر شهید مطهری، و سیاست و خردمندی اشاره کرد.

فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران ضایعه درگذشت استاد فقید را به جامعه علمی و فرهنگی کشور، اعضای فرهنگستان ها و خانواده ایشان تسلیت می گوید و برای ایشان علو درجات در درگاه باریتعالی مسألت دارد.

مراسم تشییع:

پیکر دکتر علی شریعتمداری عضو پيوسته فقيد فرهنگستان علوم روز پنجشنبه ۲۳ دی از ساعت ٩:٣٠ از دانشگاه خوارزمی به سمت بهشت زهرا (س) تشییع می شود و در قطعه ۱۱۰ بهشت زهرا (س) ارام خواهد گرفت.

مجلس ترحیم:

مجلس ختم آن استادفقيد روز شنبه ۲۵ دی ماه از ساعت ۱۵:۳۰ تا ١٧ در مسجد نور برگزار می شود.

روابط عمومی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران

IMAGE گفتگو با دکتر محمدقلی نادعلیان