در دومین نشست هم‌اندیشی کمیسیون تاریخ علم فرهنگستان علوم تأکید شد؛

ضرورت بازاندیشی «علم‌النفس» در پیوند با علم معاصر

ضرورت بازاندیشی «علم‌النفس» در پیوند با علم معاصر
دومین نشست از سلسله نشست‌های هم‌اندیشی کمیسیون تاریخ علم فرهنگستان علوم، با عنوان «علم‌النفس» به همت کمیسیون تاریخ علم و با همکاری گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم، با سخنرانی دکتر غلامرضا اعوانی، رئیس کمیسیون تاریخ علم و عضو پیوسته فرهنگستان علوم برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی فرهنگستان علوم، این نشست در راستای توسعه نظریه‌های علمی و بازاندیشی در مبانی معرفت‌شناختی تاریخ علم، با تأکید بر سنت علمی ایرانی ـ اسلامی و بررسی نسبت آن با علم معاصر و با هدف ارتقای سطح توسعه علمی کشور برگزار شد و برگزاری آن در قالب این سلسله نشست‌ها ادامه خواهد داشت.

 

در این نشست که با حضور دکتر محمدرضا شمس اردکانی، دبیر فرهنگستان علوم، و جمعی از استادان، پژوهشگران و دانشجویان این حوزه به‌صورت حضوری و برخط برگزار شد، دکتر اعوانی با تأکید بر اهمیت شناخت نفس در دنیای امروز اظهار کرد: «نفس با مسائل بسیاری در ارتباط است که در جهان معاصر به فراموشی سپرده شده است؛ از جمله نفسِ کلی و چگونگی ارتباط مسائل آن با مسائل انسان امروزی که سرشار از ابهام است.»

 

وی با اشاره به پیشینه تاریخی این مباحث افزود: «چهار هزار سال تاریخ تفکر بشری آکنده از بحث درباره نفس کلی است و تمامی حکمای قدیم در ادیان مختلف، از مسیحیت و ادیان هندی گرفته تا حکمت‌های الهی، همچون افلاطون، ارسطو و ملاصدرا، به‌صورت گسترده به این موضوع پرداخته‌اند. امروزه نیز این مباحث در قالب علم جدید مطرح شده و آثار متعددی در این زمینه پدید آمده است.»

 

رئیس کمیسیون تاریخ علم فرهنگستان علوم با ابراز امیدواری نسبت به امکان ترسیم نسبت نفس کلی با جهان علوم امروزی، تصریح کرد: «علم‌النفس برای وجود انسان در این عالم شأن و ارزش والایی قائل بوده است، در حالی که در علوم جدید این بُعد معرفتی بسیار کم‌رنگ شده و غفلت از این معانی موجب می‌شود که عالم و آدم در نازل‌ترین سطح مورد بررسی قرار گیرند.»

 

دکتر اعوانی با اشاره به رویکرد جامع حکمای قدیم در پرداختن به مسئله نفس از منظرهایی چون جهان‌شناسی، الهیات، خداشناسی، اخلاق، سیاست و خودشناسی گفت: «متأسفانه روان‌شناسی امروز با بسیاری از این ابعاد بیگانه است. هرچند برخی پژوهشگران غربی به دیدگاه‌های گذشتگان توجه نشان داده‌اند و آثاری در این زمینه منتشر کرده‌اند، اما این آثار از منظر حکمی و الهی با کاستی‌هایی همراه است و از سوی دیگر، پیوند روشنی میان این مباحث و علوم جدید در آن‌ها دیده نمی‌شود؛ در حالی که جهان امروز با حضور علم جدید دچار تحول اساسی شده و ضروری است مباحث گذشته با علم معاصر ارتباط و پیوند یابد.»

 

این نشست با ادامه سخنان عضو پیوسته فرهنگستان علوم درباره نسبت نفس با تعاریف مختلف حکمت و تبیین مفهوم نفس کلی در نظام‌های فکری، ادیان الهی و مکاتب حکمت قدیم به کار خود پایان داد.
چهارشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۴
09:35
آلبوم مرتبط
Loading
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید